Geen reacties

CREATIEF FINANCIEREN VOOR HET TE LAAT IS?!

Ooit, vóór de bankencrisis, borrelden de hypotheken de pan uit. Zelfs voor woonarken gingen veel banken tot ver boven de 100% financiering. Hoe anders is dat anno 2017. Sinds 1 juli van dit jaar heeft ook ‘de bank met een aandeel in elkaar’ de trossen nog wat strakker aangetrokken voor de waterbewoners. Het komt erop neer dat zij 10% eigen geld moeten meenemen. Daarna is er maximaal 90% financiering over de taxatiewaarde mogelijk, maar met een beperking in looptijd van 30 jaar voor de ark en slechts 20 jaar voor de ligplaats. Een hypotheek binnen een week, maar vraag niet wat voor een. Een ligplaats met afgekochte erfpacht, inclusief notariële opinie, kwam zelfs niet rond.

‘Onder druk wordt alles vloeibaar’ en dat gaat zeker op voor de creatieve oplossingen die we inmiddels zijn tegengekomen op het gebied van financiering van woonarken en ligplaatsen. Een paar voorbeelden:

  • Het is natuurlijk prettig als je ouders goed in de slappe was zitten en pappie wel een paar ton kan en wil voorschieten.
  • Ook kwamen we een opmerkelijke – en succesvolle – crowdfunding tegen. Ook met deze moderne manier van bedelen kun je dus een woonark verwerven.
  • Het meest verrast waren we door de man die ging emigreren. De koper van zijn watervilla kreeg de hypotheek niet rond, waarna de verkoper besloot zijn voormalige woonstek dan maar zelf te financieren: “Ik ken het onderpand en deze rente krijg ik nergens.”

Toch maken we ons zorgen over de ontwikkeling en de gevolgen van het monopolistische gedrag van de alom bekende coöperatieve bank. We zagen alweer een jonge knul die geen eigen geld had en voor de ontbrekende 10% een persoonlijke lening heeft afgesloten… Het wordt hoog tijd dat er meer concurrentie komt op de hypotheekmarkt. Ben of ken je zo’n partij? Laat het dan alvast even weten per mail aan [email protected].

Dan krijgen we in ieder geval weer schot in die transacties waarvan de afhandeling stilligt door het voorbehoud van de financiering!