Geen reacties

Woonboot Kopen Amsterdam

woonboot kopen amsterdam

Woonboot Kopen Amsterdam

 

“IK HAD EEN BOOTJE OP DE AMSTEL”

Deze week was ik luistervink bij een balkonscène van twee Amsterdammers: “Wonen in Amsterdam is duur, maar een woonboot kopen in Amsterdam, da’s pure diefstal. En je kunt ook nog geen hypotheek op zo’n container krijgen.” Er blijven veel misverstanden bij de niet-kenners. Laten we eens kijken wat er speelt.

 

Koop een boot, koop je vrijheid

Ik zei het al eens eerder. Walbewoners hebben meestal geen idee hoe het werkt in woonbotenland. En al helemaal niet over het begrip ‘kopen van een woonboot’ in Amsterdam, Het is een feit dat veel oorspronkelijke waterbewoners deze manier van wonen financieel niet meer kunnen opbrengen.

En ook dat er van heinde en verre (ja, expats zijn budgettair vaak wat beter af) grif en grof geld wordt neergelegd voor een woonboot binnen de ring van Amsterdam. Maar wat koop je dan? In ieder geval geen drijvende container.

 

Drijvende investering

Zoals een oude boer het ooit formuleerde: “Ik ben hier uit armoe komen wonen en uit armoe moet ik er weer weg!” In de Amsterdamse werkelijkheid van nu betekent het dat vrijwel alle woonboten een statussymbool óf een goede investering zijn geworden.

In de vastgoedwereld staat dat fenomeen wel bekend als ‘gentrification’. Opknappen, vervangen, het maakt niet uit wat het kost. De verhuur – mits als tijdelijke oplossing conform de regels – van een deel van een watervilla als appartement, Airbnb locatie, bed&breakfast of vergaderruimte zorgde er, in ieder geval tot voor kort nog, voor dat het een winstgevende business is.

Wie wat geld kon missen als investering, kocht een ligplaatsvergunning, ruimde de oude woonark of verbouwde bakschuit op en legde er een gloednieuw ontwerp neer. “Bomen groeien tot in de hemel”, of zoiets. De huurpenningen leverden immers veel meer op dan de schamele rente van de bank. En omdat er geen nieuwe ligplaatsvergunningen worden afgegeven (understatement voor: het worden eerder minder ligplaatsen) is of was het een zekere investering.

 

Hypotheek

Inderdaad, wonen op het water is fundamenteel (!?) anders dan wonen op de wal. Verzekeraars en hypotheekverschaffers vonden dat drijvende spul een lastig segment. Vrijwel alle financiële dienstverleners verlieten een paar jaar geleden met flapperende jaspanden dit werkveld en een enkeling beperkte zich tot een maximum financieringsmogelijkheid van 80%. Enfin, de meeste ‘oer’bewoners hebben inmiddels andere oplossingen en de ‘investeerders’ weten zich goed te redden.

 

Wat koop je eigenlijk?

Feitelijk koop je geen woonark: je verwerft het recht om een ligplaats in te nemen voor onbepaalde tijd, met inbegrip van de steigers en het bestaande object. In de bebouwde kom van Amsterdam (bestaat die term eigenlijk nog?) heb je je geen zorgen te maken over de eigendomsverhouding over de oever grond en/of tuin. Die heb je namelijk niet.

Betaald parkeren kent geen uitzonderingen. Een parkeerplek mag je niet rekenen tot jouw eigendom of als stadstuin inpikken.

De waarde van het drijvende woonobject maakt – in de regel – een klein onderdeel uit van de verkoopprijs. Tweedehands zijn ze voor een prikkie te koop en ook nieuwbouw is – gerelateerd aan de investering en/of waarde en/of woongenot – een aantrekkelijke optie. Binnen gemeentelijk bepaalde grenzen van hoogte, diepte en lengte mag je in principe alles neerleggen wat je wilt en hoef je je niet of nauwelijks te verantwoorden. De noodzakelijke omgevingsvergunning stelt niet veel eisen voor nieuwbouw en weinig eisen aan vervanging van het bestaande ‘object’ of vaartuig of woonschip…

 

Gezamenlijke liefde

Ook binnen de ring zijn er volhouders die op hun eigen plekje willen blijven wonen. Ze liggen onder vuur (van overheden en walbewoners die roepen om ‘vrij uitzicht’), maar worden bijeengehouden door een gezamenlijke liefde voor het ‘wonen op het water’.

Ondanks de verschillen in de uitmonstering van de vele woonboten, arken, varende woonschepen en watervilla’s langs de waterkant en de omvang van de portemonnee, vinden de bewoners zich in een gezamenlijke voorkeur voor privacy en zelfstandigheid. Leven en laten leven. In heel Nederland zullen ‘waterwoners’ elkaars mentaliteit en instelling herkennen.

In Amsterdam is dat precies hetzelfde, alleen het prijsniveau ligt anders. Buiten de ring is het alweer een stuk normaler. Laat je dus niet afschrikken door de roddels en afgunst van die ‘balcony dwellers’, maar laat je goed voorlichten door een professionele makelaar in waterwoningen.

 


 

Aanbod Woonboot Kopen Amsterdam

Volg deze link om een woonboot in Amsterdam te kopen.