Geen reacties

CODE GEEL, WAT DOE JE DAN MET ONWEER EN BLIKSEM

Nietsvermoedend zit ik te werken als er een sms’je binnenkomt: “Zijn onweer en bliksem gevaarlijk(er) voor woonbootbewoners? Mijn eerste reactie is: niet gevaarlijker dan voor walbewoners. Maar klopt dat wel?

Er komt een beeld op uit het verleden. Mijn jeugdvriendjes zouden op zondag een wedstrijd zeilen met hun Schakel, op het Alkmaardermeer. Die nacht had het hevig geonweerd en de bliksem was in de mast geslagen, om er via de verstaging weer uit te komen. Bootje total loss, niet meezeilen… maar niemand gewond. Ik heb er gelukkig geen trauma aan overgehouden.

Naar mijn gevoel heb ik voorzorgsmaatregelen genomen. Alle elektra is geaard, ik heb een houtskeletopbouw, eventuele geleiding wordt via de stalen meerpalen afgevoerd en alle boten om me heen zijn hoger. Uiteraard ga ik vanmiddag niet – als het onweer losbarst – met mijn hondje in een weiland staan of onder een boom zitten.

Ik kijk het even na op het internet. Omroep Gelderland heeft 14 dondersgoeie tips. Belangrijkste zijn: blijf binnen en trek de stekkers uit je apparaten. Ik zit er niet zo ver naast dus.

Aanvullende tip: hou de lucht altijd in de gaten en let op het plotseling draaien van de wind. Je eigen waarneming is beter dan welke App dan ook.

Veilige dagen!