Geen reacties

Huisdieren in de hitte

huisdieren-in-de-hitte | AWN Woonboot Makelaar

De zomer viel dit jaar in week 34. Dan word je weer even met je neus op de feiten gedrukt: een ark is geen huis. Tenzij je uiteraard over een jong exemplaar of watervilla beschikt, al dan niet met airco. In de oudere woonarken heb je alleen Arko (Alle Ramen Kunnen Open) en vaak ook nog een plat dak.

Dan lopen de temperaturen binnen al snel op tot tropische waarden en hebben onze huisdieren het taai. De katten kunnen zich wel redden buiten, maar de knaagdieren, vogels en honden hebben vaak wat hulp nodig. Met open ramen loopt het merendeel van de cavia’s en hamsters al snel een koutje op, want zij kunnen niet tegen tocht. Ook met de vogeltjes is het uitkijken met de ramen tegenover elkaar open.

Met name de honden hebben het zwaar in de hitte. Immers, zij kunnen alleen door wat hijgen en via de voetzooltjes hun warmte kwijt. Ben je in het gelukkige bezit van een tuin, dan is het makkelijk om schaduwrijke plekjes te maken en ze óp – en zeker niet onder – een natte handdoek te leggen. Ook vinden veel honden het erg prettig om met hun pootjes (of poten) in een klein laagje water te ‘baden’. Maar maak niet de vergissing hen vanaf de boot in het koude water van de rivier of het kanaal te plonzen, want voor je het weet lopen ze een shock op. Uitlaten doe je het liefst aan de randen van de dag, vermijd het asfalt (en de fiets) en kies een route langs het gras.

Zorg ervoor dat je (huis)dieren zelfstandig uit het water kunnen komen en weet dan dat veel dieren langs de kant blijven zwemmen. Een loopplankje moet daarom evenwijdig aan de beschoeiing of de ark worden gemonteerd en niet haaks erop. Dat dit ook een geliefd plekje voor eenden en meerkoetjes kan opleveren zullen velen voor lief nemen. Neem geen risico en trek je hond tijdens vaartochtjes een zwemvestje aan. Als de lieverd dan vergeet te zwemmen kan de huisgenoot er als cadeautje uitgetild worden.

De zomer loopt al bijna op zijn eind; de warme dagen zullen we missen; de vliegen en muggen ook: als kiespijn!