Geen reacties

Lentekriebels

lentekriebels-AWN-Woonboot-Kopen

De natuur komt weer uit haar winterslaap. De magnolia, forsythia en narcissen pronken weer met hun kleuren. De menselijke waterbewoners pakken de strijd tegen mos en blaadjes weer op, terwijl de vogels het weggeharkte en gesnoeide spul weer recyclen voor hun nesten. In vele tuinen is het nu een drukte van belang met het gekwetter tijdens noeste arbeid en uitgebreide flirts.

IJsheiligen
De natuurlijke drang voor de voorjaarsschoonmaak daagt ons uit om onze leefomgeving weer kleur te geven, met plantenbakken, voorjaarsviolen en ander perkgoed. Dat is reuze verleidelijk, maar hou toch tot IJsheiligen rekening met nachtvorst en kans op rijp of ijzel. Dit jaar kun je dus na 15 mei pas beginnen met het planten in de volle grond. Dit geldt voor sierplanten, maar ook voor het verpotten van de jonge moestuintjes!

Onderhoud en bescherming, hoe hou ik het onder controle?
Wat vraagt nog meer onze aandacht? De jachten, sloepen en bijbootjes hebben waarschijnlijk alweer een beurt gehad en de meeste boten hebben weer hun natuurlijke habitat gevonden: uit de schuur, van de wal af en in het water. Fris in de verf of vernis en voorzien van een passende coating (de crèmespoeling onder de verzorgings- en reinigingsmiddelen).

Nu is de tijd gekomen om de tuinmeubelen, terrassen, vlonders en plankieren weer onder handen te nemen. Laat je niet verleiden om de hogedrukspuit ter hand te nemen, hè? Dat is echt het begin van het einde voor je bankirai, composiet of andere houten planken. Het ruïneert de nerven en vezels en maakt een drastisch eind aan rotte plekken. Spierkracht, water en een harde bezem zijn het antwoord, aangevuld met groene zeep, afwasmiddel, allesreiniger en/of witte schoonmaakazijn. Even laten weken en dan valt het vast wel mee. Zeker als je het onderhoud maandelijks bijhoudt. De huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zijn in ieder geval goedkoper dan de speciaalmiddelen tegen alg, mos en aanslag. Volg liever niet de tips met chloor, bleekmiddel en zout op. Dat is niet wenselijk op of aan het water (inderdaad, milieu); we zijn niet voor niks aan de rioolpomp gekoppeld! Sluit in het voorjaar de reinigingsbeurt van de vlotten en steigers af met een likje olie. Zeker de hardhouten vlonders houden van een beetje vet en ze worden er – mits goed toegepast – echt niet gladder van.

“Koop een boot, werk je dood” oftewel je woont in je noodgedwongen hobby. Is dat juist niet de lol? Bekijk het van de positieve kant. Met je handen wroeten in de aarde (of dat nu volle grond of potaarde is) zorgt voor gelukkige ‘vibes’. De aardse geuren, vermengd met buitenlucht en fysieke inspanning zorgen dat zorgen verdwijnen als ‘sneeuw voor de zon’. Veel plezier deze lente!