Geen reacties

Zware buien en windstoten

Zware-buien-AWN-Woonboot-Makelaar

Het is zover, de herfststormen kondigen zich aan. De eerste windhoos is alweer waargenomen in de buurt van Zaandam en de windwaarschuwingen zijn een feit. We zouden bijna vergeten hoe dat aanvoelt: knetterend onweer, lichtflitsen aan de horizon en kletterende regen op het dak. Afhankelijk van de windrichting gaan de arken en watervilla’s zich gedragen als zeilboten en gaan rukken aan de meerpalen tijdens hoosbuien en stormvlagen. Stilte wordt vanaf nu weer wat beangstigend, want piepen en kraken hoort erbij; zeker in deze tijd van het jaar.

Vroeg in het seizoen
Bij die eerste zware buien is het altijd weer opletten. Immers, veel bomen staan nog vol in het blad. Voor je weet vliegen zware takken je om de oren. En ben je al winterklaar of staan er her en der nog (lege) bloempotten, gieters en emmers? Zorg dat het allemaal weer goed vastgesjord zit en dat de parasol weer zijn beschermhoes aanheeft. Controleer nog even de (reserve-) aanmeervoorzieningen en kijk of alle landvasten of sjorbanden stormvast zijn aangebracht. Hou de bezem voorlopig nog maar even bij de hand, want natte blaadjes en vlonders worden nooit vrienden. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

De dagen worden al korter; vanaf 29 oktober houden we het op wintertijd. Maak dat bezorgers van kranten, post en pakjes kunnen zien waar ze hun voeten neer moeten zetten en steek een lichtje aan bij de brievenbus en de voordeur. Een warm welkom in koude dagen, wie houdt er niet van?