Geen reacties

Woonark zonder ligplaats, wie wil die nou?

Moderne woonark zonder ligplaats

Ga direct naar aanbod Woonarken zonder ligplaats

 

“Woonark zonder ligplaats gezocht.” Sommigen vragen zich af wie dat toch zouden willen? Welnu, veel zaken over wonen op het water en wonen op de wal zijn hetzelfde. Zo verhuist zo’n 10% van de huishoudens per jaar. Op het water is dat niet veel anders. Het grote verschil is dat je een vaste woning niet kunt verplaatsen en een woonark wel.

Woonark zonder ligplaats: van watervilla tot stoomschip

Het grootste plezier van waterwonen heeft als belangrijkste element de locatie. En wordt je huishouden opeens groter of kleiner, dan kun je overwegen om een andere ark op jouw favoriete plekje te leggen. En zo komt er dan een woonark zonder ligplaats vrij. Als ‘empty nester’ wil je op tijd afscheid nemen van trappenlopen. Wees daarom ook niet verbaasd dat er onder het hoofdstuk ‘woonark zonder ligplaats’ ook moderne, dubbele watervilla’s worden aangeboden en prachtige authentieke woonschepen.

Nieuwe normen of bestemmingsplannen

De verordeningen in Nederland veranderen nogal eens. Denk bijvoorbeeld aan criteria rond geluidsoverlast. Dit was het geval rondom Schiphol. Veel bewoners wilden hun plek behouden, maar besloten serieus te investeren in een geïsoleerde ark volgens de laatste normen. Dan is de stap naar nieuwbouw niet al te groot. En raad eens wat daarbij vrijkwam…

Op veel plaatsen in Nederland wordt driftig aan het wegennet gesleuteld. Met aquaducten, tunnels, nieuwe bruggen en bredere wegen. Ook dan gaat er nogal eens een bestemmingsplan op de schop. En beweging biedt kansen!

Beoordeel een boek niet op het omslag

Het is waar, veel aanbod onder ‘woonark zonder ligplaats te koop’ zijn arken op leeftijd. Maar het zijn vaak ook ‘kneusjes met potentie’. Zeker voor mensen die goed zijn met hun handen en beschikken over een rijke fantasie. Want kenners weten wel dat de waarde van een woonark niet alleen door die ligplaatsvergunning wordt uitgemaakt. Direct daarna wordt de conditie van het casco beoordeeld. Een verwaarloosde opbouw kan er afschrikwekkend uitzien, maar vaak is het (betonnen) casco nog in uitstekende staat. Kun je daar doorheen kijken, dan worden er vaak pareltjes aangeboden.

Mooie kans om je woonoppervlak te vergroten

Ben je ooit klein begonnen, dan is een woonark zonder ligplaats vaak een goede kans om te vergroten. In een enkel geval wordt zo’n woonark zonder ligplaats ook aangekocht om aan een bestaande ark te koppelen en op die manier met een klein budget een groot verschil te maken. Het komt ook voor dat de voormalige bewoners (of erfgenamen) het niet de moeite vinden om een gedateerde woonark zonder ligplaats te koop te zetten. Deze vind je dan vaak onder het kopje ‘tegen notariskosten over te nemen’. Dat kan jouw buitenkans zijn.

Tenslotte, heb of vind je een geweldige plek, maar valt de woonark daar niet (meer) in de smaak? Overweeg dan om een makelaar in waterwoningen te bellen. Hij weet vast nog wel een woonark zonder ligplaats te vinden die wél bij je past. En dan is de bestaande ark op je geliefde locatie weer een nieuwe ‘woonark zonder ligplaa